Vad kan ett bröllop kosta och hur planerar man för det?

För ett par år sedan var genomsnittskostnaden för ett bröllop i Sverige 54 000 kr. Detta enligt statistik som Swedbank presenterade. I samma statistik framgick det att över 11 % av alla bröllop kostade över 100 000 kr. Det är alltså den dyraste dagen i livet men genom viss planering kan kostnaden hållas nere.

Tips på planering

  • Håll bröllopet utanför storstaden

Det är betydligt billigare att hyra lokal, porslin, kyrka och solister på en mindre ort än i exempelvis centrala Stockholm.

  • Catering från livsmedelsbutik

Det billigaste är att låta vänner och bekanta laga maten – eller varför inte enbart bjuda på tårta? Det enklaste är däremot catering. Välj i så fall catering från en livsmedelsbutik då priserna brukar vara betydligt lägre än hos restauranger. Däremot brukar utbud och service vara starkt begränsat.

  • Hyr istället för att köp

Det mesta går idag att hyra vilket blir billigare än att köpa. Det gäller exempelvis brudklänning, frack, inredning och bordsdekorationer.

  • Spara ihop kapitalet

Traditionellt sett så har man sparat ihop de pengar som behövs för bröllopet men det är inte ovanligt heller att brudpar lånar pengar för att finansiera bröllopet. Antingen har man låneutrymme i sin bostad och kan nytta ett billigare bolån eller så kan man jämföra andra lånealternativ så att man inte betalar onödigt dyr ränta på pengarna.

  • Vänner som kan sjunga

Kan vänner sjunga på vigseln? Känner ni någon som kan underhålla på festen? Även om ni betalar något i tack så blir det billigare än att hyra in professionella musiker och underhållare.