Städning efter bröllopsfesten

Bröllopet är över och nu kvarstår bara städningen. Vem ska ta hand om att återställa lokalen? 

Det tråkigaste delen på ett bröllop är troligtvis städningen efteråt. Bröllopsparet har gett sig av och lämnat en lokal som minst sagt behöver städas. Är det en hyrd lokal behöver städningen ske på natten så att nycklarna kan återlämnas på morgonen efter. Är det värt att köpa in tjänsten?

Låta vännerna städa

Om du kan fråga vänner och bekanta om städhjälp eller inte beror helt på vilken relation ni har men även hur sen festen blir. Orkar trötta och alkoholpåverkade vänner städa lokalen snyggt klockan 4 på morgonen?

Det kan vara en billig lösning som vännerna uppskattar att göra för brudparet. Men det kan även vara ett riktigt dåligt val utifrån att man vill att gästerna ska minnas festen från bröllopet – inte städningen.

Anlita städföretag

Ett annat alternativ är att anlita ett städföretag. De kommer till lokalen på natten och utför storstädning så att man med säkerhet får godkänt resultat av hyresvärden. Detta utifrån att flera städföretag erbjuder städgaranti. Skulle hyresvärden inte vara nöjd fortsätter de städa utan extra kostnad.

Vad kostar det?

I en prisjämförelse av storstädning i Göteborg visade Göteborgs Posten att prisskillnaderna är mycket stora. Man jämförde storstädning av en normalstor lägenhet och lägsta priset var 900 kr upp till 3200 kr. Sannolikt skulle prisskillnaden kunna vara lika stor om storstädning efter en bröllopsfest bokas.

Även i Stockholm hittas stora prisskillnader och det är värt att ställa flera städföretag mot varandra. Många städföretag som genomför storstädning i Stockholm har uträknare på sin hemsida där man kan ange hur många kvadratmeter som bostaden är på. Därmed ges ett pris direkt på skärmen vad städningen skulle kosta.

Har ni haft bröllopsfesten i en lokal med både kök, toalett och stor samlingssal kan man mycket väl räkna med att priset bör bli i nivå med en normal storstädning i Stockholm. Är det däremot inget kök kommer priset kunna pressas en del. I detta fall rekommenderas istället att en offert begärs från företaget.