Planera och budgetera för bröllopet

I samarbete med Enklare

Det är lätt att bli lite för romantisk när det kommer till bröllop och helt glömma bort att det faktiskt i de flesta fallen också kostar ganska mycket pengar att gifta sig. Det är mycket kring ett bröllop som tillkommer och därför är det av största vikt att man faktiskt sätter sig ned tillsammans och verkligen går igenom alla steg i bröllopet och räknar ut vad det kostar. Man behöver helt enkelt göra en kalkyl där man sätter upp alla tänkta kostnadsposter och gör en ordentlig budget som man håller sig inom för att inte spräcka kalkylen. Man kan snabbt sätta upp några stora huvudpunkter för vad de olika delarna i ett bröllop kostar på en lista, dessa huvudpunkter kan bryta ned i mindre och mer detaljerade punkter.

Huvudpunkter kan vara vigselringar, bröllopskläder, bröllopslokal för vigsel och fest, bröllopsfotografering, blommor och dekorationer, bröllopsmiddag och dryck, underhållning och dans och slutligen bröllopsresa för smekmånaden. Att totalt summera dessa kostnadsposter blir ofta en hög kostnad som ska finansieras på något sätt.

Det enklaste är att spara ihop pengar, men kan ta tid om man inte redan har ett ordentligt sparkapital. Man kan också vara mer kreativ och låta bröllopsgästerna betala för sin middag dvs en kuvertavgift, eller helt enkelt önska sig pengar i bröllopspresent som då skulle kunna finansiera bröllopsresan. Har brudparet stabila och bra inkomster kan man också tänka sig att låna pengar till bröllopet som ett alternativ, viktigt är då att jämföra och hitta de bästa långivarna med t ex enklare.se. Har man möjlighet att därefter i ett kortare tidsperspektiv betala tillbaka banklånet så är det alternativ att överväga, för visst känns det lite tråkigt att inte kunna gifta sig bara för att hela beloppet inte finns för tillfället. Annars kan man be sina föräldrar om bidrag eller lån för att kunna ordna sitt drömbröllop. Det enklaste och kanske bästa är att ändå dra ned på kostnadsposterna och skapa ett billigare bröllopet, det kan bli minst lika romantiskt.