Brudbuketten

En brudbukett är den blomsterbukett som bruden bär på bröllopet.

Traditionellt är brudbuketten en gåva från brudgummen till bruden, men numera beställer de flesta brudar sina brudbuketter själva. Förr var brudbuketterna små och enkla och oftast var blommorna man valde vita. Med tiden blev buketterna större och valet av färg mer individuellt.

I USA brukar bruden kasta sin brudbukett och låta de ogifta kvinnorna försöka fånga buketten. Den lyckliga anses stå närmast i tur att gifta sig.

Vanliga blommor i bröllopsbuketten

Valet av sorter och färger beror på brudens klänning, smink, färger och den personlighet hon utstrålar. Den mest populära blomsorten i en brudbukett är rosor. Rosor står för evig kärlek och ses som en klassisk bröllopsblomma. De röda tonerna dominerar, allt ifrån djupaste blodrött till skira orangeröda nyanser. Oftast väljs de storblommiga rosorna, som den röda rosen Grand Prix, vita Bianca eller den vackert lilarosa Coolwater.

Droppformad bröllopsbukett

Nästan lika populära som rosorna är kallor och orkidéer. Kallor har spjutformade blad och känns exotiska. Orkidén är väldoftande och skir med flera blommor på varje stjälk. Båda blomsorterna är tåliga och passar fint i droppformade buketter. Murgröna är populärt som utfyllnad och dekoration, inte minst vid droppformade buketter.

Hjärtformad – ovanlig bröllopsbukett

Den vackra nejlikan kanske mest förknippas med begravningar men är ypperliga blommor att ha i brudbuketten, särskilt om bruden önskar en stavformad eller rundbunden bukett. På sommaren är det populärt och trevligt med de klassiska svenska blomsorterna kaprifol, liljekonvalj, syrén och blåklint. De går vackert ihop med de odlade blommorna och ger buketten en känsla av den ljusa och grönskande sommartiden.