Rätt bordsplacering

Det är viktigt att tänka på lokalen och hur gästerna ska interagera på bröllopet. Alla vill vi ha högt i tak! På en bröllopsfest så känner en stor del av gästerna inte varandra. Så det är trist om de som känner varandra endast pratar med varandra. Därför är det till stor vikt att lägga lite vikt på bordsplaceringen.

I mitten av lokalen brukar honnörsbordet vara. Brudgummen har bruden till höger och till vänster sitter brudens mor, som i sin tur har brudgummens far till bordet. Bruden har prästen till höger och denne har brudgummens mor som bordsdam. Bredvid henne sitter brudens far, som har brudgummens äldsta syster eller annan kvinnlig släkting till bordet. Regeln är den att ju närmare släkt, desto närmare brudparet. Traditionellt så sitter brudtärnor och marskalkar sitter tillsammans och att brudgummens manliga släktingar och vänner har brudens kvinnliga släktingar och vänner till bordet.

Vad kan man då göra för att lätta på stämningen och få gästerna att hitta samtalsämnen? Dels brukar man arrangera exempelvis en tipspromenad för att få tiden att gå när bröllopsparet fotograferas. Genom att gästerna får ett gemensamt mål så startas naturliga diskussioner. Många har också tillsammans med bordsplaceringen ett häfte med information eller roliga anekdoter. Men det första man kan göra, det är att tänka på omgivningen. Lokalen får gärna vara av wow-effekt. Den får gärna kännas lyxig och exklusiv. Är stolar och bord fula, se till att klä dem i dukar eller organza. Lägg tid på dekoration, ljussättning och mysfaktor. På bröllop så kan det vara mycket tal, därför se till så att stolarna är bekväma att sitta på, att stolarna har stoppning. Detta kan vara ett problem i till exempel en sliten bygdegård. Då kan det vara en ide att köpa stolar eller låna stolar.

Feststol, Bankettstol, i gult och blått. Får en kunglig tusch. En stol som passar i konferensmiljö, middagsmiljö och för stora dukningar. Dessa konferensstolar är från stolar från AZ design. Bilden på den snygga bankettstolen är lånad från azdesign.se.