Klädkoder för bröllop

Är du bjuden till bröllop men osäker på vad klädkoden på inbjudningskortet egentligen betyder? Följ vår klädkodsguide nedan för att vara säker på att välja rätt plagg när du ger dig i väg på shoppingrunda.

Formella klädslar

Brudpar som vill fira sin stora dag med stil väljer ofta en mer formell klädkod. Ju finare klädkod, desto högre förväntningar på dig som gäst!

  • Frack eller högtidsdräkt

Frack eller högtidsdräkt är den mest formella klädkoden och den innebär kort och gott att män ska bära just frack. Fracken ska vara svart eller marinblå och bäras tillsammans med vit väst och vit fluga.

För kvinnor passar en lång aftonklänning eller balklänning. Den får gärna stylas med fina accessoarer, så som långa handskar, smycken och en elegant väska.

  • Smoking

Näst mest formellt är klädkoden smoking. Den har glansiga inslag, bärs tillsammans med väst eller gördel samt med svart fluga.

För kvinnor passar en klänning som sträcker sig minst till knät, men gärna något längre. Utöver längden är det viktigt att tänka på materialet – det ska vara av finare slag så som siden eller sammet.

  • Mörk kostym

Mörk kostym är den mest förekommande klädkoden på svenska bröllop. Den innebär att männen klär sig i en svart, mörkgrå eller marinblå kostym tillsammans med en vit skjorta och fluga eller slips i valfri färg (dock ej vit eller svart).

Kvinnor bär med fördel en festlig och elegant klänning i valfri längd, dock minst till knät.

Mindre formella klädslar

På sommarbröllop i trädgården och andra enklare bröllop är det vanligt med en mindre formell klädkod.

  • Kavaj / kostym

Kavaj eller kostym innebär att män bör bära en kostym i mörkare färg och kvinnor kan välja mellan en klänning som är minst knälång, ett tvådelat sett med kjol och topp eller en festlig byxdress.

  • Valfri klädsel

Valfri eller vardaglig klädsel blir alltmer vanligt men bara för att det står ”valfri” eller ”vardaglig” på inbjudningskortet finns några oskrivna regler även här. Det finns fortfarande förväntningar på att gästerna ska klä sig fint men däremot är det mer fritt när det kommer till färger, klänningslängd och så vidare.

Tips!

  • Brudparet ska stå i fokus – Det är viktigt att inte komma överklädd till ett bröllop. Det är trots allt brudparet och framför allt bruden som ska stå i fokus. 
  • Färger att undvika – Det finns några färger som bör undvikas på bröllop och den första är såklart vitt – det är brudens färg. Undvik även färger som ligger nära vitt, så som beige, ljust gult eller ljust rosa. 
  • Täck bara axlar i kyrkan – Om vigseln sker i kyrkan är det bra att tänka på att täcka axlarna. Den som bär en klänning utan ärm kan till exempel lägga över en sjal eller kofta.