Duknings- och dekorationstips till bröllopet

En bröllopsdukning är en detalj som kommer ge ett stort intryck på bröllopsfesten – borden är en stor del av inredningen i lokalen och det är därför viktigt att skapa en harmonisk känsla. Ett tips är att utgå från en förutbestämd färgskala, samt att skapa fyllighet med hjälp av olika dekorationer. Läs fler duknings- och dekorationstips till bröllopet nedan.

Välj färgskala eller tema

En av dom första sakerna att fundera på inför ett bröllop är vilken färgskala eller tema det ska ha. Det kommer inte till användning bara vid dukningen utan kan vara genomgående under hela dagen och synas i till exempel brudbuketten. Viktigt här är att välja färger som ger ett lugnt och harmoniskt intryck och när det kommer till just färgsättning brukar det magiska talet vara tre.

Grönt, beige och guld är ett exempel på färger som ger en fin harmoni och som passar ypperligt på bröllop. Ha sedan färgsättningen i åtanke när det är dags att införskaffa prylar till dukning och andra dekorationer.

Fyllighet ger en känsla av lyx

Dags att duka bordet och för att få den där riktigt lyxiga bröllopkänslan är ett hett tips att satsa på fyllighet. Några enstaka dekorationer utplacerade på måfå på ett stort bord kommer inte ge något vidare intryck, så se till att inte snåla!

Ett annat bra tips är att placera ut en typ av dekoration i taget. Börja med att lägga dukar på alla bord och placera sedan ut tallrikar, glas bestick och annat nödvändigt inför middagen. På så vis är det enkelt att se hur mycket yta som blir kvar att dekorera på varje bord.

Fyll sedan på med blommor, ljus, ljusslingor och övriga dekorationer och försök att välja sådant som ger lite olika höjd. Bra utfyllnad är att ställa ut ett par fina vattenflaskor på varje bord.

Tips på budgetvänliga bordsdekorationer

  • Lakan som duk – Dukar är dyrt och engångsdukar i plast eller papper kanske inte känns så kul på ett bröllop. Ett tips är därför att köra på vanliga underlakan i stället. Det ger en enkel, enfärgad bas att dekorera vidare på och finns att hitta relativt billigt i många olika butiker.
  • Glasburkar som ljuslyktor – Ljus skapar stämning och atmosfär och det kan knappast bli för mycket. Men även ljuslyktor kostar en slant så för den som vill hålla nere kostnaderna är ett bra tips att spara på glasburkar i olika storlekar. Knyt ett fint band runt om och det syns knappt att det är gammal inlagd gurka som står på bordet.