Att anlita musiker till bröllopet

Kanske har du allt på plats in i minsta detalj inför bröllopet. Blommorna, cateringen, bord, stolar och ett vackert brudpar som tårtdekoration – men musiken har du ännu inte ordnat. Vilken musik man vill ha är upp till tycke och smak, men vanligt är att ett helt band anlitas för att stå för underhållningen. Det finns dock fler alternativ än så.

Band, trubadur eller DJ?

Vissa väljer att ha en trubadur med bara en akustisk gitarr strax innan ceremonin påbörjas. Under mottagningen kan det sedan passa bättre med ett fullt band eller en DJ som spelar låtar efter önskemål. Vad som passar bäst för just er beror i hög grad på hur ni har tänkt er att festligheterna under ceremonin ska bli.

Om man redan har en ansträngd budget kan en DJ vara ett bättre val än ett fullt band. Om ett helt band med 4 – 5 personer kommer och ska spela behöver alla gage, samt att plats behöver beredas för dem. Har ni trångt om plats kan en stor scen vara svårt att hitta rum för. En DJ å andra sidan kräver i princip bara ett DJ-bord och ett par högtalare.

Å andra sidan är det många som anser att ett band gör festen betydligt charmigare än en DJ. Att ha ”riktig” livemusik är en anledning till att band fortfarande anlitas på bröllop och liknande tillställningar. Däremot är det viktigt att känna till att en DJ i högre grad kan spela mer klubbig och dansvänlig musik, än vad ett band ofta kan. Det här påståendet behöver i och för sig inte stämma, beroende på vad man anser att dansvänlig musik är för något. Är man ute efter sådan musik som i hög grad spelas på nattklubbar idag är en DJ det bästa valet.

Önska låtar

Ett bra sätt att få festen mer personlig är att önska låtar av DJ:n eller bandet som ska spela. Så länge du säger till i förväg, så att bandet har tid att repa in det, är det ofta inga problem. Är det ett duktigt band med en bred repertoar du anlitar kan de dessutom kanske ta emot spontana önskningar från publiken.

Utrustning och högtalare

Som regel är, som tidigare nämnt, ett band ofta dyrare än en DJ. Oavsett om det är ett band eller en DJ du anlitar behöver de dock högtalare och utrustning. Anlitar du till exempel ett band behöver du fixa scenen själv. Därutöver är det många band som har ett eget PA-system och mixer att ta med, men detta behöver stämmas av på förhand.