Budgetbröllop – Tips!

Hur mycket kostar det egentligen att gifta sig? Det enkla svaret är att det kan kosta alltifrån någon tusenlapp och upp till hundratusentals kronor – det beror helt enkelt på en rad olika faktorer. Vid planeringen av ett bröllop är det därför klokt att sätta en budget tidigt i planeringen, för att sedan dela upp det i mindre poster.

Sätt en budget och prioritera

Enkelt och avskalat eller extravagant och lyxigt? Ett svenskt bröllop kostar i snitt ca 60 000 – 90 000 kronor men det kan skilja sig mycket beroende på hur brudparet vill ha det. Ett bra tips inför ett bröllop är att sätta en budget tidigt i planeringen, och sen fundera på hur mycket av pengarna som ska gå till vad. Vad är viktigast, och vad går att kompromissa med?

Nedan följer exempel på några av dom stora utgifterna:

  • Lokal – Kostnad för lokal är ofta en av dom största utgifterna i samband med ett bröllop. Att hyra en herrgård eller liknande ger en vacker miljö men kommer också synas på notan och det finns förstås billigare alternativ. 
  • Mat och dryck – Även mat och dryck hör till dom större utgifterna men det beror förstås på vilken typ av mat som ska serveras och hur många gäster som väntas. 
  • Blommor och dekorationer – Vad gäller blommor och dekorationer finns i princip ingen övre gräns för hur mycket det kan komma att kosta – det är lite av en smaksak. Vissa föredrar att hålla det enkelt medan andra vill ha det där lilla extra. 
  • Fotograf – Att hyra in en fotograf under en hel dag är ganska dyrt – räkna med en nota på mellan 15 000 – 20 000 kronor. Å andra sidan är det väldigt roligt att ha fina bilder att spara och av den anledningen är detta en viktig post för många. Känner ni däremot någon som är duktig på att fotografera kan ett bra alternativ vara att göra en deal med denne.

Kuvertavgift i stället för bröllopspresenter

Ett alternativ som är relativt vanligt är att ta en kuvertavgift från gästerna, i stället för att få bröllopspresenter. Hur högt belopp som är rimligt beror lite på hur bröllopet kommer att vara – vilken mat och dryck som kommer att serveras, vilken typ av underhållning det kommer att vara och så vidare. Alltifrån någon hundralapp och uppåt är vanligt och låt säga att varje gäst betalar 350 kr och det kommer 50 gäster – då får ni in 17 500 kr som kan användas för att täcka olika utgifter.