Vett och etikett

vett och etikettMan kommer långt med sunt förnuft, men som gäst skadar det inte att se över regler kring allmän vett och etikett vid bröllop. Det är ju trots allt ofta lätt att se när någon annan gör fel, men svårare att upptäcka egna misstag.

Det är extra viktigt att vara artig på ett bröllop

Inte bara vill man undvika alla risker till en dålig stämning, man vill även få andra att må bra på bröllopsfesten. Dessutom kan många äldre släktingar vara inbjudna, och de kan ha vuxit upp med artigare traditioner än kanske flera ungdomar får lära sig naturligt idag.

Är det fri placering vid bordet bör man sätta sig så att inte luckor uppstår, likväl som när man sätter sig vid en fullbokad biosalong. Dels kan det uppfattas som lite avigt om man inte sätter sig bredvid den person som sitter ytterst i sällskapet, utan det kan uppfattas som om man undviker honom eller henne genom att sätta sig med en stol emellan. Dessutom blir det lite märkligt för det sällskap som kommer sist till middagen att behöva sprida ut sig på enskilda platser här och var i lokalen.

En mobiltelefon ska vara avstängd hela dagen. Från vigseln och genom festen. Uppdatera sociala medier med bilder och kommentaren kan man göra efteråt.

Man undviker att äta och dricka till man ser och hör att det är varsågod. Vet man inte vilka bestick man ska börja med så kan man ofta snegla på någon annan vid bordet.
När någon avbryter middagen för att hålla tal lägger man ner besticken och lyssnar. När det gäller samtalsämnena kring bordet så kommenterar man bara bröllopet och dekorationer i positiva ordalag, annars kan det vänta till någon annan gång. Debatter om politik, religion, fotbollslag eller annat som kan skapa osämja undviker man helt.