Toastmaster

bröllopsgäster skålar i champagne

En toastmaster är kort och gott den som utbringar en skål. Hon eller han håller ordning på talarlistan, presenterar nästa gäst upp på scen eller kan klargöra delar kring programmet eller kvällen för gästerna.

Det kan underlätta att ha mer än en toastmaster

Har man 2, 3 eller 4 toastmasters kan deras roll förenklas något genom att de kan bolla idéer bättre med varandra och dela upp det arbete de ska utföra. Det hela beror förstås på hur stort bröllop det gäller och vad toastmastern själv är villig att göra.

En kvällens programledare

En toastmaster är något av en proffsig programledare som lättare upp stämningen om det behövs men utan att ta bort fokuset från kvällens huvudpersoner. När toastmastern presenterar nästa talare eller underhållare gör hon eller han det genom att först ge en kort presentation av vem som kliver upp på scen och sedan lämna över mikrofonen (om man valt att ha en mikrofon).

Toastmastern ska samarbeta med brudparet

En toastmaster bör i förväg ha tagit reda på så mycket som möjligt kring brudparets önskemål. Är det något de själva skulle önska av kvällen, och är det något de absolut inte vill ska inträffa. Kanske önskar brudparet dessutom att alla framföranden under kvällen spelas in, så att de kan titta och uppleva kvällen igen. Kanske lyssna lite bättre på talen när man har mer ro att göra det.