Servering

ServeringOm brudparets vänner och bekanta lovat att stå för serveringen och inte är vana vid detta bör de ägna lite tid åt att se över de ofta outtalade reglerna för servering.

Bjud från vänster

Serveringsansvariga bjuder maten från vänster om gästen om det är ett fat där gästen förväntas att ta maten själv. På detta vis blir det oftast lättare och smidigare för högerhänta gäster att kunna ta för sig av maten i en bekväm sittställning.

Servera från höger

Om det är de serveringsansvariga som lägger upp maten på tallriken kommer de till gästens högra sida. Likaså när servitören eller servitriserna serverar drycken, så görs även detta från höger.

Bruden är viktigast

Serveringsansvariga bör först förse bruden och därefter brudgummen. De är festens hedersgäster i alla avseenden. Efter dem känns det logiskt att fortsätta med de vid brudparets bord, så som brudparets föräldrar.

Tallrikar från vänster till höger

En ny tallrik ställs fram till gästen från vänster sida, men efter måltiden dukas den av från höger sida. Använda glas kan däremot stå kvar även om måltiden är uppäten.

Klädsel

Om de som sköter servering är vänner och bekanta man frågat om hjälp, som är på bröllopet enbart för denna uppgift, så är det förstås stiligt om de har matchande klädsel, exempelvis vit skjorta och svarta byxor. Det är förstås en detalj helt upp till brudparet, men det kan förenkla även för gästerna som enklare uppfattar om personen som kommer med en dryckesflaska bakom stolen gör det för att servera eller inte.