Klädsel

BröllopsklädselDet är en svår känsla att känna att man inte är tillräckligt uppklädd till ett bröllop. Att man är den enda som bär kort klänning eller finbyxorna när övriga kvinnor står i balkläder och ser ut att just ha lämnat frisören. Nästan lika illa kan det kännas om man istället upptäcker att man är överklädd. Människor vill för det mesta smälta in i sammanhanget, därför bör man ta reda på viken klädkod som gäller för bröllopet.

Om inget står på inbjudningskortet

Enligt gamla sätt att se på det betyder det frackbröllop om ingen klädsel är angiven. Det vill säga frack för män och lång aftonklänning för kvinnorna. Kvinnorna kan även bära en galaklänning men även en folkdräkt är helt i sin ordning. Om männen inte vill bära frack är det enligt frackklädseln även godkänt för männen att komma i uniform (om han innehar en) eller i folkdräkt.

Många gånger i modern tid betyder det dock att det är valfri finklädsel om inget står angivet på inbjudningen. Men är man osäker är det bäst att fråga.

Smoking

En smoking bär man enbart om det står smoking som alternativ på inbjudningskortet. Den kan varken jämställas med vare sig frack eller kostym. Om klädseln är satt till smoking bär kvinnorna en lång eller kort finare klänning.

Kostym / Kavaj eller Mörk kostym

Ibland finns en specificering att kostymen ska vara mörk, ibland inte. Kvinnorna klär sig oavsett i en finare klänning, dräkt eller annan elegant klädsel med byxor. Männen följer anvisningen på inbjudningskortet.