Inbjudning

InbjudningskortSkicka ut bröllopets inbjudning i god tid. Gästerna kanske måste planera sin lediga tid, ansöka om semesterdagar och i vissa fall även boka boende. Att ta för givet att alla bekantskapen ska släppa allt för att komma på bröllopet, kan te sig lite naivt. Visst är det brudparets stora dag, men inget säger att inte detta är tredje eller fjärde bröllopet gästerna besöker inom en kort period, eller att exempelvis ett datum som midsommarafton eller nyårsafton kan kollidera men andra planer.

Inbjudningskortet

När man kommit så långt i sin planering att datum är spikat och kyrka eller lokaler är bokade så kan man börja förbereda inbjudningskortet., med datum, klockslag, lokaler, namn på de som vigs och en välkomnande inledning. Men före det skickat ut behöver man ha tagit några beslut som ska synas redan på inbjudan. Beslut som inte uppfattas snyggt att lägga till i efterhand. Exempelvis:

Klädsel

Om dresscode inte nämns uppfattas det som att klädsel får tolkas fritt av gästerna. Finkläder, skulle de flesta resonera, var det som gällde på bröllopet. Önskas att gästerna bär frack och långklänning så skriv det på inbjudningskortet.

Betalning

Om gästerna ska betala någon del själva. Exempelvis en kuvertavgift eller om det finns en betalbar till självkostnadspris så ska detta också stå med i inbjudan för att undvika missförstånd på festen.

Objudna gäster

Föräldrar tar gärna för givet att deras små barn är välkomna på festen, även om bara de vuxnas namn på kortet. Så om högtidsdagen önskas vara barnfri så måste detta stå med från början.

O.s.a.

Ett senaste datum för gästerna att meddela om de kommer eller inte är bra att ta med. Det får gästerna att skrida till verket med sin framtidsplanering och fatta beslutet att delta eller avstå.