Finansiering

FinansieringEtt bröllop kan, som många vet, kosta hur mycket som helst. Det är en av de största dagarna i en människas liv och när försäljare och specialbutiker visar upp sitt dyrbara bröllopssortiment är det viktigt att hålla i minnet att varken bröllop eller äktenskap blir bättre eller mer romantiskt för att brudparet fått ett kostsamt bröllop. Ett klokt tips är att i förväg göra upp en budget eller åtminstone sätta ett pristak, för att därefter hålla sig till det.

Generösa föräldrar

Att brudparets föräldrar är med och finansierar delar av bröllopet, så som middagen, lokalen eller bröllopsresan, är inte ovanligt. Om så är fallet är det bara att tacka och ta emot. Många har givetvis inte möjligheten att betala sina barns bröllop, och det måste också givetvis respekteras. Det är svårt att be båda föräldraparen att dela kostnaderna när de ekonomiska förutsättningarna kan se helt olika ut.

Kuvertavgift

En annan vanlig och modern modell för finansiering av bröllop är att man tar ut en kuvertavgift, där gästerna förväntas betala för sina egna utgifter. Om så är fallet måste detta stå med redan på inbjudningen. Att gästerna förväntas betala kuvertavgift får inte komma som en överraskning.

Eget sparande eller banklån

Ett eget sparande är aldrig fel inför bröllopet. Skulle det finnas pengar över efter vigseln, så finns det mycket som kostar för ett nygift par. Sparar man pengar kortsiktigt ska man dock vara oerhört försiktig med aktier och fonder som snabbt kan sjunka i värde. Man kan avsätta en del av lönen in på sparkontot och smidigt räkna ut hur mycket som finns till hands för bröllopet. Vill man ha hjälp att se över en sparandeplan eller kanske för att ta ett banklån så bör brudparet tala med sin bank. De hjälper gärna till och utgår från brudparets ekonomiska förutsättningar.